Vinkkejä kotoiseen ruoanlaittoon löytyy keittokirjojen lisäksi esimerkiksi Marttojen sivuilta

Vinkkejä kotoiseen ruoanlaittoon löytyy keittokirjojen lisäksi esimerkiksi Marttojen sivuilta

Vinkkejä kotoiseen ruoanlaittoon löytyy keittokirjojen lisäksi esimerkiksi Marttojen sivuilta. Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen muistuttaa, että pidemmän päälle kotitekoinen ruoka tulee valmisruokia edullisemmaksi – ja tietenkin terveellisemmäksi. Hän myöntää, että erityisesti sinkkutalouksissa haasteita tuovat suuret pakkauskoot. Jopa kaupunkimarketeissa pakkaukset on yleensä suunniteltu perheille, ja sinkun täytyykin käyttää mielikuvitustaan saadakseen kaikki ainekset käytettyä, vaikka ei haluaisikaan syödä samaa ruokaa päivästä toiseen. Toinen vaihtoehto on ostaa tiskiltä juuri sen verran tuoreaineita kun sinä päivänä tarvitsee, mutta tämä on usein kalliimpi vaihtoehto. Hopsu-Neuvonen toteaa, että tiskiltä voi kuitenkin pyytää häpeilemättä todella pieniäkin määriä, mikäli haluaa herkutella itsekseen.

Hopsu-Neuvonen arvioi, että yhden henkilön kuukausittainen ruokabudjetti on yleensä noin 210-250 euroa. Hän painottaa suunnittelun tärkeyttä ruokamenojen hallinnassa. Hän vinkkaa, että pakastin on sinkkutalouksien paras kaveri, sillä silloin voi ostaa suuriakin määriä raaka-aineita ja joko pakastaa niitä, tai tehdä vaikka valmiita annoksia pakastimeen tuleville päiville ja viikoille. Yllättäen Hopsu-Neuvonen ei suinkaan teilaa mikroaaltouunin käyttöä, vaan toteaa että sen avulla voi valmistaa nopeasti hyvää ruokaa. Hyvä puoli on myös se, että täsmäannoksia valmistettaessa hävikin määrä pysyy pienenä.

Monipuoliseen ja edulliseen ruoanlaittoon tähtäävän kannattaa panostaa kodin kuiva-ainevalikoimaan. Erilaisista jauhoista, suurimoista, linsseistä ja mausteista saa jo itsessään tarvittaessa aterian. Kuiva-aineet myös säilyvät kauan hyvinä, mikäli niitä säilytetään oikein. Hopsu-Neuvonen kannustaa suunnittelemaan ateriat etukäteen ja käymään kaupassa ostoslistan kanssa. Sesonkituotteita kannattaa hyödyntää sekä maun että hinnan takia. Resepteissä tarvitaan toisinaan monenlaisia aineksia, joista osasta tarvitaan vain puolet. Tämä nostaa helposti ruoka-annoksen hintaa, sillä toinen puolikas jää helposti käyttämättä ja harvinaisemmat ruoka-aineet unohtuvat kaappiin.

Ravintolassa syöminen on piristää kummasti arkea ja vapauttaa ruoanlaitosta, lisäksi ruoka on yleensä laadukasta. Samalla pääsee kokeilemaan sellaisiakin ruokalajeja joita ei itse osaisi tai viitsisi tehdä. Teolliset valmisruoat kannattaa kuitenkin jättää kaupan hyllyyn, sillä kotiruoka on lähes poikkeuksetta terveellisempi vaihtoehto. Teollisiin ruokiin saatetaan lisätä vitamiineja ja ravintoaineita, mutta joka tapauksessa niiden täytyy säilyä kauan ja tähän tarvitaan sekä suolaa että lisäaineita. Itse tehdyssä ruoassa voi helposti säädellä mm. suolan määrää.

Jos ideat tai taidot alkavat loppua kotiruoan kokkailussa, tarjolla on apua sekä netissä että kirjamuodossa. Useat kansainvälisestikin suositut huippukokit ovat jakaneet lempireseptejään ja tehneet keittokirjoja mm. lapsiperheen, sinkkutalouden tai kiireisen kotikokin tarpeisiin. Esimerkiksi Jamie Oliver on kehittänyt matkapuhelinsovelluksen, josta voi nopeasti katsoa sille päivälle sopivan nopean ja helpon ruokalajin, parhaimmillaan reseptien valmistuksen luvataan kestävän 15 minuuttia. Viime aikoina villinneen halparuokahaasteen myötä edullisia reseptejä vaihdetaan vilkkaasti Facebook-ryhmissä ja omat sivustonsa on toki himokuntoilijoille tai vaikka gluteenia välttäville. Kasvisruokaa suosivat nykyään jo useat sekasyöjätkin ja lihan voi kuka tahansa halutessaan korvata helposti esim. härkäpavuilla tai viime vuoden ruokatuotteella nyhtökauralla.

Valmistuotteiseen joutuu turvautumaan vielä harvemmin, mikäli kodista löytyy kattava valikoima perustuotteita. Tämä helpottaa myös niitä tilanteita, kun nälkä iskee kauppojen jo sulkeuduttua tai räntää vihmoo taivaan täydeltä. Linsseistä, pavuista, pakastevihanneksista, kananmunista tai suurimoista saa maittavan aterian melkein itsestään. Pakastin pelastaa myös monelta turhalta kauppareissulta, mikäli sinne säilöö kauden herkkuja kuten vaikka marjoja, sieniä ja miksei leipääkin, jonka saa helposti sulatettua paahtimessa. Myös säilykkeet, kuten tonnikala, ananas, herkkusienet, oliivit tai tomaattimurska sopivat melkein mihin tahansa ruokaan ja säilyvät hyvin kauan. Sipuli ja valkosipuli saavat ruoan maistumaan ja yrttimausteilla voi tylsästäkin ruoasta luoda maistuvamman version.