Thaimaalainen ruoka perustuu tuoreuteen ja makujen harmoniaan

Thaimaalainen ruoka perustuu tuoreuteen ja makujen harmoniaan

Thaimaalainen keittiö on tunnettu tuoreista raaka-aineistaan ja tulisesta maustaan. Erityisesti Etelä-Thaimaassa suositaan mereneläviä ja kaikkien tuttuja ovat mm. thaimaalaiset curryt, jotka ovat enemmän Pohjois-Thaimaan erikoisuus.  Kuuluisia ruokalajeja ovat myös tulinen Tom Yam Kung -keitto, nuudeliruoka Pad Thai, paistettu riisi ja raikkaat ja rapeat salaatit. Thaimaata ei ole koskaan valloitettu ja tämä näkyy myös ruokakulttuurissa, joka poikkeaa selvästi naapurimaiden keittiöistä. Ruoat perustuvat paljolti riisiin, nuudeleihin ja vermisselliin ja niissä yhdistellään taitavasti perusmakuja – suolaista, makeaa, karvasta, tulista ja hapanta. Lisäksi ahkerassa käytössä ovat sitruunaruoho, inkivääri, lime, korianteri, chili ja kalakastike. Maukas thairuoka on yleensä myös varsin terveellistä, joten sitä voi herkutella hyvällä omalla tunnolla. Thaimaassa matkailijoille on tarjolla monenlaisia kokkikursseja, jotta matkan jälkeen herkkuja voisi helpommin loihtia kotonakin. Parhaalta ruoka kuitenkin maistuu kohdemaassa nautittuna, sillä jotain todellista taikaa thaimaalaisten ruoanlaittotaidoissa on.

Thaimaassa ruoka valmistetaan yleisimmin liedellä, kaasuliedellä, hiilloksella wokissa, pannulla paistettuna (”stir fried”) tai höyrykeittimessä. Uunia ei thaimaalaisesta keittiöstä yleensä löydy. Ruoanlaittoa edeltää huolellinen valmistelu, sillä mausteet jauhetaan tuoreeltaan ja usein sekoitetaan maustetahnaksi. Thaimaalaiset käyttävät ruokailuun pääosin lusikkaa, joten ruoka-aineet pilkotaan pieniksi ja käteviksi lusikoida suuhun. Ruoat sisältävät yleensä sekä lihaa tai kalaa että vihanneksia, joskus jopa kaikkia samaan aikaan. Ruoat kypsennetään nopeasti, jotta ne säilyttäisivät rapeutensa ja värinsä ja ne lisätään pannulle tarkasti kypsymisjärjestyksessä. Vaikka thairuoalla on tulinen maine, ei tulisuus yleensä peitä alleen muita makuja. Kyse onkin siitä, että ruokailija maistaa samalla kertaa useita makuja silloin kuin tulisen, happaman, makean ja suolaisen harmonia on onnistunut. Kokin kykyjä mitataankin juuri sopivan sekoituksen luomisessa.

Thaimaassa syödään yleensä useita eri ruokalajeja samaan aikaan ja tähän voi kuulua sulassa sovussa keittoa, salaattia, curryja, kalaruokia tai vaikkapa höyrytettyjä kasviksia. Lisukkeena tarjotaan jasmiiniriisiä tai nuudeleita. Ruoka asetellaan kauniisti esille ja lautaset koristellaan vihanneksilla ja hedelmillä. Ruokalajit asetellaan keskelle pöytää ja kaikki ruokailijat lisäävät ruokaa omiin kulhoihinsa makunsa mukaan. Ravintolassakaan ei siis yleensä tilata omia annoksia, vaan jakaminen on Thaimaassa ruokailun avainsana. Thaimaassa ruokia ei yleensä mausteta suolalla, vaan suolan korvikkeena käytetään kalakastiketta. Kastike valmistetaan kuivatuista kaloista tai katkaravuista ja sitä käytetään soijakastikkeet tapaan. Kalakastiketta myydään ruokakaupoissa myös Suomessa.

Hedelmät ovat Thaimaassa aivan omaa luokkaansa ja käyvät sekä välipalaksi että jälkiruoaksi. Sesongeittain nautittavat mango, ananas, papaija, banaanit, kookokset ja muut herkut vievät kielen mennessään. Kuuluisa on myös mangosta ja sticky risesta valmistettu jälkiruoka, jossa tahmea riisi kuorrutetaan makealla maidolla ja lisukkeena tarjotaan mehevää mangoa. Myös tamarindia ja cashewpähkinää käytetään sekä ruoan että jälkiruoan mausteena. Lisäksi jopa ylimakeissa jälkiruoissa suositaan kookosta ja palmusokeria. Myös erilaiset hedelmämehut ovat suosittuja sekä ruokajuomina että välipaloina.

Länsimaista aamiaista Thaimaasta on vaikeampi löytää tai ainakin sitä varten täytyy suunnata ulkomaalaisille suunnattuihin kahviloihin tai hotellien ravintoloihin. Thaimaalaiset itse nauttivat aamiaiseksi suolaista, puuromaista keittoa joka on keitetty sianlihan ja valkosipulin kera. Tämä kulkee nimellä Khao Tom ja sitä saa ostettua sekä katukojuista että kahviloista. Muutenkin Thaimaassa kannattaa ehdottomasti kokeilla ruokia eri katukojuista, sillä laatu on usein parempikin kuin ravintoloissa. Parhaat ruoat löydät seuraamalla paikallisia ruokailijoita. Merenrantakaupungeissa kannattaa keskittyä kalaruokiin ja muihin mereneläviin ja sisämaassa puolestaan testata erilaisia curryja. Thaimaalainen papaijasalaatti, raikas ja tulinen somtam, on myös kokeilemisen arvoinen herkku ja lisukkeeksi voi tilata vaikkapa thaimaalaista makkaraa.