Rebecca Burr päättää Suomen Michelin-tähdistä

Rebecca Burr päättää Suomen Michelin-tähdistä

Ravintoloiden taistelu Michelin-tähdistä on armotonta ja himoittujen tähtien eteen ollaan valmiita tekemään lähes mitä vain. Michelin-tähdet toimivat luokituksena vuosittain julkaistavan hotelli- ja ravintolaoppaan Guide Michelinin ravintoloille ja keittiömestareille. Euroopan oppaassa on mukana 20 maata. Michelinin Pohjois-Euroopan tähdistä päättää ravintolatarkastaja Rebecca Burr joka on ollut ammatissaan jo vuosia. Burr on Michelinin Euroopan-oppaan päätoimittaja ja johtaa lisäksi ravintolatarkastajien tiimiä. Burr kiertää myös itse ravintoloita viikoittain, soluttautuu tavallisten asiakkaiden joukkoon ja tarkkailee kaikkea ympärillä tapahtuvaa. Kokemuksensa jälkeen hän tekee päätöksen siitä, ansaitseeko ravintola yhden tai useamman Michelin-tähden.

Burr on koulutukseltaan kokki, opiskellut myös hotellialaa ja ollut Michelinin palveluksessa 16 vuotta. Hän kertoo napanneensa erittäin harvoin avoinna olevan paikan. Hän kertoo työskennelleensä aluksi muiden tarkastajien mukana, jonka jälkeen hänet lähetettiin koulutukseen ja päästettiin arvioimaan ravintoloita itsenäisesti. Päätoimittajana hän on työskennellyt muutaman vuoden. Burr kertoo, että he saavat lukijoiltaan runsaasti vinkkejä kokeilemisen arvoisista ravintoloista ja Michelin tekee asian tiimoilta myös omaa tutkimustyötä. Burr kertoo, että Michelinillä työskentelee vaihteleva määrä ihmisiä ja uusien oppaiden ilmestyessä palkataan lisää. Hänen mukaansa on erittäin harvinaista, että joku jättää pestinsä. Burr toteaa, että kaikilla Michelinille palkatuilla henkilöillä on usean vuoden kokemus ravintoloista, keittiötyöstä tai hotelleista ja lisäksi heidän koulutetaan Michelinillä työskentelyä varten.

Burr kertoo käyvänsä ravintoloissa pääosin yksin, mutta illastavansa toisinaan kollegoidensa kanssa. Silloin hän kertoo saavansa kokemuksesta vielä enemmän irti. Burr muistuttaa, että nykyään on melko tavallista, että nainen illastaa yksin ravintolassa vaikka vielä joitakin vuosia sitten asiaa olisi ihmetelty enemmän. Burrin mukana Michelinillä ei ole erityisiä sääntöjä ruoan tai palvelun testaamiseen, vaan ravintolatarkastajat kiinnittävät huomiota samoihin asioihin kuin muutkin ravintolavieraat. Kokemukseen, ja siten arvioon, vaikuttavat ystävällinen palvelu, hyvä hinta-laatusuhde, siisteys ja ruoan maku. Hän kertoo valitsevansa ruokalistalta sellaisia ruokia, joista paljastuvat kokin taidot. Tarkastajat eivät kuitenkaan tee muistiinpanoja ruokaillessaan. Burr toteaa, että toisinaan hänet tunnistetaan sillä hän on ollut alalla jo pitkään. Hän ei kuitenkaan usko kokkien yrittävän vaikuttaa häneen. Burr sanoo kokkien vain haluavan pitää hyvää ravintolaa, eivätkä he hänen mukaansa pelaa pelejä. Burr painottaa, että onkin tärkeää aina tehdä samaan ravintolaan useampi vierailu.

Burr kehuu Helsingin ruokatarjontaa. Hän kertoo syöneensä Helsingissä useasti ja muistavansa jokaisen annoksen. Hänen mukaansa Helsinki on pieni kaupunki jossa on vahva ravintolatarjonta. Burr kehuu suomalaisten kokkien tapaa kunnioittaa raaka-aineita. Hänen mukaansa suomalainen ruoanlaitto on puhdasta ja selkeää. Hän sanoo, että Helsinigissä vaikuttaisi olevan reilusti tarjontaa bistroista ja rennoista ruokapaikoista, joissa ruoka tehdään joka kerta hyvin. Hän pitää suomalaista keittiötä erittäin mielenkiintoisena.

Suomessa on ollut ainoastaan yksi kahden Michelin-tähden ravintola, nyt jo suljettu Hans Välimäen Chez Dominique -ravintola. Välimäki on kertonut tavoitelleensa Michelin-tähteä tietoisesti vuodesta 1999 lähtien ja kaksi vuotta myöhemmin ravintola sai ensimmäisen tähtensä. Toinen tähti ravintolalle annettiin vuonna 2003. Välimäen mukaan Michelin-ravintolan pyörittämisessä on paljon kuluja, sillä rahaa kuluu laadukkaiden raaka-aineiden lisäksi suureen määrään henkilökuntaa. Välimäen mukaan tähdet kertovat siitä, että kokki on hyvä ammatissaan. Välimäen mukaan Chez Dominique olisi ollut tasoltaan kolmen Michelin-tähden ravintola, mutta ravintolan sijainti ei ollut tarpeeksi hyvä. Tällä hetkellä Suomessa toimii neljä yhden Michelin-tähden ravintolaa; Demo, Olo, Ask ja Chef & Sommelier. Ravintolapäälliköt eivät myönnä olevansa tähtien perässä, vaan haluavat tähdistä riippumatta kehittää jatkuvasti ravintoloidensa toimintaa.