Ranskalainen keittiö hurmaa laadullaan ja monipuolisuudellaan

Ranskalainen keittiö hurmaa laadullaan ja monipuolisuudellaan

Ranskalainen keittiö riittäisi yksin syyksi matkustaa tähän upeaan maahan. Herkulliset maut pääsevät erityisen hyvin esiin elegantissa ranskalaisessa ympäristössä, jossa myös ruoan esillepanoon ja tunnelmaan osataan panostaa. Ruoka on erittäin tärkeä osa ranskalaisten arkea ja siihen suhtaudutaan asian vaatimalla vakavuudella. Ei olekaan ihme, että ranskalainen keittiö on käsite ympäri maailmaa.

Paikallisen ruoan suosimista

Ranskalaisen keittiön kulmakivinä toimivat laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet. Ranskalaiset suosivat paikallista ruokaa ja haluavat yleensä tietää, mistä ruoka on peräisin. Ruokalajit sisältävät paljon lihaa, yrttejä ja kasviksia. Paljon käytetään erityisesti linnunlihaa, kuten kanaa, kukkoa, ankkaa ja viiriäistä. Yksi tunnetuimmista pääruoista on coq au vin, joka tarkoittaa kukkoa tai kanaa viinissä kypsennettynä. Pidetty ruoka on myös laadukkaasta raa’asta jauhelihasta valmistettu tartar-pihvi, jossa lihaan on yleensä sekoitettu kananmunan keltuainen ja kapriksia.

Ranskalaisilla on omat, hieman erikoiset lempiruokansa

Ranska on hyvä paikka kokeilla myös erikoisempia ruokalajeja, kuten etanoita tai sammakoita. Sammakonreidet syödään yleensä kerma- ja valkosipulikastikkeessa. Maku muistuttaa kanaa. Ranskalaisten suurta herkkua on foie gras eli ankan- tai hanhenmaksa. Useimmiten tätä herkkua tarjotaan alkupalana, joko raakana, puolikypsänä tai kypsänä, mutta lisätäänpä sitä jopa hienompien ravintoloiden hampurilaisiinkin. Myös etanat kuuluvat ranskalaisten perusruokavalioon ja niitä herkutellaan useimmiten valkosipulivoin kanssa.

Ranskalaiset pitävät hanhenmaksan lisäksi myös muusta lihasta valmistetusta pateesta ja nämä kuuluvat usein osaksi alkuruokavalikoimaa. Lämpimien alkuruokien joukossa suosittu ruokalaji on sipulikeitto. Alkuruoat voivat sisältää myös erilaisia suolaisia leivonnaisia sekä verrine-annoksia. Verrinit valmistetaan siten, että pieneen lasiin kootaan päällekkäin eri raaka-aineita.

Herkuttelijoiden maa

On suorastaan ihme, miten erityisesti ranskalaiset naiset pysyvät niin hoikkina, sillä ranskalaiset rakastavat erilaisia juustoja, leipiä ja leivonnaisia. Myös viineistä nautiskelu kuuluu olennaisena osana ruokailuhetkeen. Illalliseen kuuluvat yleensä niin alku-, pää- ja jälkiruoka kuin vielä erillinen juustotarjotinkin. Ennen ateriaa on tapana nauttia aperitiivi ja sen kanssa voidaan tarjoilla pientä purtavaa. Ruokailun ohella tarjolla yleensä aina lisäksi leipää. Peruna on varsin yleinen lisuke eri muodoissaan, samoin kasvikset.

Ravintoloissa riittää valinnanvaraa riippumatta siitä, kuinka pienessä kaupungissa sattuu olemaan. Suurin osa ravintoloista on myös hyviä, sillä huonoa ruokaa tarjoava ravintola ei pysy pitkään toiminnassa, paitsi ehkä ruuhkaisimmilla turistialueilla. Rennompaa ruokailukokemusta kaipaava matkailija voi piipahtaa paikallisessa bistrossa tai perinteistä ranskalaista ruokaa tarjoavassa perheravintolassa. Gourmet-elämystä etsivän kannattaa suunnata kohti hienompia ravintoloita.

Ranskalaiset nauttivat ruokansa lähinnä lounaalla ja illallisella. Aamiaiseksi riittää monille kahvi ja pasteija, esimerkiksi suussa sulava suklainen herkku pain au chocolat. Välipalat eivät ole kovin yleisiä, ennemmin pikkunälkään napataan vaikka suklaapatukka.

Kokeile rohkeasti paikallisia erikoisuuksia

Eri puolilla maata painottuvat jokaisen alueen omat erikoisuudet ja esimerkiksi rannikkoseuduilla suositaan kalaa ja muita mereneläviä. Länsi-Ranskassa suosittu pääruoka on moules marinières eli runsas annos kattilassa valmistettuja sinisimpukoita. Simpukat tarjoillaan usein ranskalaisten perunoiden kera. Provencen viinialue tarjoaa herkkuja myös kasvisruokailijoille, sillä siellä syödään paljon ratatouillea eli herkullista kasvispataa ja gratin dauphinoisia, perunasta ja kermasta valmistettua gratiinia.

Ruokamatkailijan kannattaakin kiertää useammassa osassa maata ja maistaa aina paikallisia erikoisuuksia. Luvassa on taatusti uusia ja herkullisia makuelämyksiä. Toki esimerkiksi Pariisista löytää hyvinkin monipuolisesti koko maan herkkuja. Pariisissa suosittuja ovat myös osteribaarit ja mikäli tämä ruokalaji on jäänyt aiemmin kokeilematta, kokemus on Pariisissa luultavasti hyvä. Osterit tarjotaan yleensä elävinä, sitruunalla hyöstettyinä. Osa paikoista myös kypsentää ostereita eri tavoin.