Parhaat ravintolat Suomessa

Monet suomalaiset unohtavat aina välillä, että Suomessakin on todella mahtavia ja hienoja ravintoloita, jotka keräävät mainetta ja kunniaa ympäri maailmaa. Suomessa on historiassa ollut myös Michelin-tähden ravintoloita ja huippukokkejakin löytyy muutama, jotka pitävät ravintoloita edelleen.

Kotimaan matkailua ajatellen voi miettiä, että Suomessa voi matkustaa jopa ravintolasta toiseen. Huippuravintoloita ei löydy nimittäin pelkästään esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, vaan oikeastaan ympäri Suomea. Erinomaisissa ravintoloissa ei myöskään kannata aina katsoa korkeata hintaa tai niitä arvosteluja, sillä yllättävistäkin paikoista saattaa löytää todellisia ravintolamaailman helmiä.

Ravintolatyyppejäkin on monenlaisia, joten kannattaa rohkeasti kokeilla myös jotain oman mukavuusalueensa ulkopuolelta. Kaiken ei kuulu maistua kaikille, mutta sitä ei tiedä, ellei kokeile. Käymme tässä läpi muutamia parhaita ravintoloita eri puolilla Suomea, joista toivottavasti jokaisessa voisi käydä ainakin kerran.

Pääkaupunkiseudun parhaat ravintolat

Pääkaupunkiseudulla tuntuu olevan ravintoloissa enemmän vaihtelua kuin muualla Suomessa. Helsingin alueella kannattaakin tutustua ehdottomasti erilaisten huippu- ja julkkiskokkien ravintoloihin, joita on tarjolla muutama. Niistä löytyy monipuolisia makuja ja kokonaan uusia kokemuksia.

Mikäli etsit fine dining-ravintolaa Helsingistä, kannattaa kurkata aina sillä hetkellä suosituimmat ravintolat esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tai matkailusivulta. Ravintolojen taso saattaa vaihdella paljon. Helsingistä löytyy kuitenkin monia sellaisia ravintoloita, jotka ovat olleet siellä jo pitkään.

Tällaisia ravintoloita ovat esimerkiksi Olo, Copas y Tapas ja Ravintola Muru. Helsingistä kuitenkin löytyy todella paljon enemmän erilaisia ravintoloita, joten kannattaa rohkeasti kokeilla jotain muutakin. Esimerkiksi Helsingin hienoimpien hotellien yhteydessä on usein monia laadukkaita ja korkeatasoisia ravintoloita.

Lounaan ja muun kevyemmän ruoan osalta kannattaa katsoa suomalaisten ketjujen suuntaan. Vaikka ruokaketjut eivät yleensä olekaan sellaisia, joita epäilee paljon, niin esimerkiksi Fafa’s on hyvin suosittu ketju. Se ei ole kaikkien lempiruokaa, mutta ruoan laatu ja tuoreus ovat kehuttuja.

Tampere ja Turku

Katsoessamme Suomen muihin kaupunkeihin, joista löytyy hyviä ravintoloita, löydämme niitä esimerkiksi Tampereelta ja Turusta. Tampereella kannattaa tietysti käydä Näsinneulassa, jossa saa myös lounastaa tai nauttia illallisesta upeissa maisemissa. Tällaista vastaavaa ei Suomesta löydy. Lisäksi jo jonkin aikaa toiminut Hella & Huone on monien tamperelaistenkin suosikkiravintola, jossa voi käydä säännöllisestikin. Tampereella ei tietysti kannata unohtaa mustaa makkaraa, jota saa vaikka missä muodoissa ja yllättävissäkin ravintoloissa.

Turussa taas näkyy enemmän merellisyys suosituissa ravintoloissa. Turun lähistöllä sijaitseva Naantali toimii erinomaisesti Turun kanssa synergiassa hyvien ravintoloiden osalta. Turussa kannattaa kokeilla myös esimerkiksi ahvenanmaalaista peltileipää, jota saa maistella Aurajoen rannalla. Monesta suomalaisesta kaupungista löytyy myös Viikinkiravintola Harald, joka on suosittu perheravintola. Sen hauska teema ja ravintolan tasainen, hyvä laatu on tehnyt siitä monien luottopaikan. Samaan aikaan sitä ei välttämättä voi kuitenkaan kutsua parhaaksi ravintolaksi, mutta se taas riippuu siitä, millaisia kriteereitä kukin ravintolalle asettaa.

Kannattaakin itseään varten miettiä tarkkaan, mihin haluaisi mennä syömään ja millaista kokemusta etsii. Kalaa ei kannata mennä aina syömään liharavintolaan ja sushia ei kannata syödä falafel-paikassa. Tutki siis aina etukäteen ruokalistaa, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Suosituksia kannattaa aina kysyä myös ystäviltä. Sosiaalinen media toimii tähän esimerkiksi erinomaisesti. Voit rohkeasti julkaista pienen kysymyksen kaikille ystävillesi, jotta sinulle suositeltaisiin jotain paikkaa tietyssä kaupungissa. He voivat nimittäin osata kertoa sinulle jotain sellaista, mitä et tullut ajatelleeksi.

Jokaisella kotimaan reissulla, olitpa sitten työ- tai lomamatkalla, kannattaa aina miettiä ruokapaikat etukäteen. Näin vältyt pettymyksiltä ja usko mieluummin arvosteluja, kuin ravintolan omia mainoksia. Toisaalta, jotkut ravintolat välillä osaavat parantaa laatuaan ja silloin vanhat arvostelut eivät pidäkään enää paikkaansa.