Mitä ovat Michelin-tähdet?

Mitä ovat Michelin-tähdet?

Ravintolamaailmasta tutut Michelin-tähdet ovat korkein mahdollinen kunnia, jonka ravintola voi ikinä saada. Kansainvälisesti tunnettu arvostelumenetelmä juontaa juurensa yli vuosisadan taakse; ranskalaiset veljekset Édouard ja André Michelin kehittivät autoilijoille Michelin-oppaat, joihin oli merkitty hyödyllistä tietoa Ranskan teistä, huoltoasemista, hotelleista ja muista matkaajille tärkeistä asioista.

Vuonna 1926 oppaasta ilmestyi versio, johon oli merkitty pelkästään korkeamman luokan ravintoloita sekä niiden arvostelut tähdillä, joita nykyään siis kutsutaan Michelin-tähdiksi. Tähtiä voi saada enintään kolme, mutta niitä on erittäin vaikea ansaita; ravintolan täytyy olla ensiluokkainen ja sen tulee läpäistä koemaistajan testi. Vuosien vieriessä Michelin-oppaita ilmestyi muissakin maissa ja vuonna 2013 opas julkaistiin 23 eri maassa. Suomestakin löytyy Michelin-ravintoloita, mutta osa niistä on menettänyt tähtensä myöhemmin. Tähden menettäminen on ravintolalle suuri tappio ja roisista kielenkäytöstään tunnettu julkkiskokki Gordon Ramsay on kuvaillut sen tuntuvan yhtä pahalta kuin ero parisuhteessa.

Kuinka ravintola ansaitsee Michelin-tähden?

Jo vuonna 1926 Michelinin veljekset lähettivät ravintoloihin anonyymeja arvostelijoita, jotka kokeilivat ruokalistan annoksia ilmoittamatta ravintolalle etukäteen saapumisestaan. Sama tekniikka on käytössä edelleenkin. Michelinillä työskentelee täysipäiväisesti lukuisia arvostelijoita. Nämä ihmiset ovat intohimoisia ruoan ystäviä ja heillä on silmää yksityiskohdillekin. Arvostelijoilta eli tarkastajilta vaaditaan yleensä ravintola-alan tutkinto sekä työkokemustakin monen vuoden verran. Myös makujen tuntemus ja kyky vertailla eri ruokalajeja ovat kriteererejä arvostelijoita valittaessa. Heidät koulutetaan työhön tarkoin; uusi arvostelija kulkee ravintoloissa kokeneemman rinnalla ennen kuin hänet päästetään koesyömään yksin. Kaikki heistä maksavat laskunsa itse, jotta ravintolassa vierailun perimmäinen tarkoitus ei missään nimessä paljastuisi. Osa arvostelijoista on kertonut, että he ovat eräänlaisia kameleontteja, joiden tulee esiintyä onnistuneesti tavallisena asiakkaana, jotta he sulautuvat joukkoon. Näin myöskään ravintolat eivät anna heille erityiskohtelua, vaan arvostelijat otetaan vastaan kuin kenet tahansa. Aina kun arvostelija vierailee ravintolassa, hän kirjoittaa muistiin yksityiskohtaisesti kaiken kokemuksestaan. Yhdessä ravintolassa vierailee useampia arvostelijoita, jotka kokoontuvat lopuksi yhteen vertaillakseen arvostelujaan. Lopuksi päätetään siis yhdessä, mitkä ravintolat saavat tähtiä. Tähtiä voidaan myöntää yhdestä kolmeen kerralla, mutta ravintola harvemmin saa useamman tähden samalla kertaa. Michelin eroaa muista arvostelijoista siinä mielessä, että he eivät kerää arvosteluja ns. tavallisilta ihmisiltä, kuten esimerkiksi TripAdvisor. He luottavat ainoastaan arvostelijoihinsa. Näin Michelin on säilynyt arvostettuna tahona ja Michelin-tähdet kunniakkaina ja reiluina.

Suomessa on vain muutama Michelin-tason ravintola

Vaikka Suomen ruokakulttuuria onkin parjattu useamman tahon toimesta, löytyy meiltäkin muutama tähtiä ansainnut ravintola. Ensimmäinen Michelin-tähti annettiin Suomeen vuonna 1987, jolloin Palace Gourmet ansaitsi yhden niistä. Riemu ei kuitenkaan kauaa kestänyt, sillä ravintola menetti sen jo vuonna 1989. Muita tähtiä ansainneita ravintoloita ovat esimerkiksi George, Lord, G. W. Sundmans ja Postres. Michelin-ravintoloita sijaitsee ainakin vielä tällä hetkellä vain Helsingissä. Menestyinen ravintola oli ehdottomasti Helsingin keskustassa toiminut Chez Dominique, joka valitettavasti lopetti toimintansa vuonna 2013. Ravintolalla oli peräti kaksi Michelin-tähteä. Ravintolan omisti televisiostakin tuttu keittiömestari Hans Välimäki. Ruokalajeissa oli vaikutteita Pohjoismaista ja Ranskasta. Michelin-tähtien lisäksi sitä ylistettiin muissakin alan julkaisuissa.

Nyt vuonna 2018 Suomessa on yhteensä viisi Michelinin luokittelemaa ravintolaa; Olo, Demo, Ask, Ora ja Grön. Tunnetuin niistä lienee todennäköisesti tyylikäs Ravintola Demo, jonka oavat perustaneet keittiömestari Tommi Tuominen sekä Teemu Aura. Niinikään Helsingin keskustasta löytyvä Demo ansaitsi tähtensä jo vuonna 2008. Vaikka ravintolassa olikin paha tulipalo vuonna 2014, minkä seurauksena sisustus ja keittiö jouduttiin laittamaan uuteen uskoon, ei se menettänyt tähteään.