Mistä ravintolalautasen hinta muodostuu?

Mistä ravintolalautasen hinta muodostuu?

Tuntuuko joskus siltä, että kakkupalan hinta kahvilassa on kohtuuttoman suuri? Saman kakun tekisi kotona murto-osalla siitä hinnasta, millä se kahvilassa myydään. Entäpä sitten mehukas fileepihvi? Miten se voi maksaa toista kymmentä euroa vaikka lautaselle ei tule kuin pieni palanen pihviä ja pari halpaa perunaa siihen päälle?

Moni meistä varmasti miettii usein, mitä varten ruoka on ravintoloissa niin kallista. Ymmärrämme toki kaikki, että kyseessä on elinkeinonharjoittaminen eli ravintolan tulee maksaa myös muut kulut ja kustannukset, joita ruokalautasellinen teettää. Mutta silti välillä epäilemme, että miksi näin on ja miten on mahdollista, että välillä ruoka tuntuu olevan kohtuuttoman kallista ravintoloissa ja kahviloissa.

Jokainen meistä kuitenkin osaa nimetä muutaman tärkeän seikan, joka on itsestään selvää ja joka nostaa lautasellisen hintaa. Näitä asioita ovat muun muassa tarjoilijoiden ja työntekijöiden palkat, liiketilan vuokra, juoksevat menot kuten vesi ja sähkö sekä tietenkin myös pakolliset verot. Kun lähdemme tarkastelemaan asiaa vielä lähemmin, huomaamme, kuinka paljon kuluja ravintolalle oikein muodostuu.

Monet ovat myös siinä käsityksessä, että ravintolat saisivat ostettua ruokaa jotenkin halvemmalla kuin tavallinen kaupassa käyvä kuluttaja. Se ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteisesti näin. Yleensä ruoan hinta ei meinaan ole sen halvempaa ravintolalle kuin tavalliselle kuluttajallekaan. Erilaiset tukut toki myyvät hieman halvempaan kilohintaan raaka-aineita, mutta tämän päälle ravintolayrittäjän tulee maksaa esimerkiksi tuotteiden toimituskulut.

Onkin tärkeää muistaa, että jokainen käyttämämme lautanen, haarukka ja veitsi tulee tiskata. Tiskaamiseen kuluu työvoimaa, vettä ja sähköä. Lopulta myös lautanen kuluu ja se tulee korvata uudella. Jokainen servietti, johon pyyhimme suumme ruokailun jälkeen maksaa yrittäjälle. Eikä meidän myöskään tulisi ottaa ravintolan siisteyttä ja saniteettitilojen puhtautta itsestään selvyytenä, sillä niidenkin ylläpito kustantaa.

Mistä ravintolalautasen hinta muodostuu?

Kuluja ja kustannuksia

Katsotaanpa hieman lähemmin, mitkä ovat muutamia yleisempiä kustannuksia ravintoloille ja kahviloille. Ehkäpä täten saamme paremman käsityksen siitä, miksi ruoka on niin kallista ja osaamme ensi kerralla arvostaa ravintolalautasen hintaa.

Ruoan raaka-aineet muodostavat perusta hinnan annokselle. Tämä on helppoa, sillä raaka-aineille voidaan laskea helposti annoskohtainen hinta, joka on jo käytetty tuotteeseen. Toki kausikohtaisesti myös raaka-aineiden hinnat voivat vaihdella, mutta se on otettu huomioon jo annosta hinnoiteltaessa. Myös raaka-aineiden kotimaisuus ja tuoreus vaikuttavat todella paljon hinnan muodostumiseen.

Suomi ei kuulu lähellekään maailman huonopalkkaisimpiin maihin, vaan työntekijöiden saamat palkat ja korvaukset työstä ovat hyviä. Henkilöstökulut ravintoloissa muodostavat noin kolmasosan kaikista kuluista, joten jokainen voi mielessään laskea, kuinka suuri osuus niillä on kokonaisuudessa ja kuinka tärkeää ne on huomioida myös ruokalautasellisen hinnassa.

Ravintolalla on lukuisia kiinteitä kuluja, joita emme edes välttämättä tule ajatelleeksi. Veden, sähkön ja vuokran lisäksi ravintola maksaa myös kassajärjestelmästään, kirjanpidosta, internetistä, joka on usein asiakkaille täysin ilmainen sekä muista viihtyvyyttä lisäävistä investoinneistaan. Jokainen ”kiva lisä”, jota näemme ravintolassa, on todennäköisesti kustantanut osansa ravintolan kassasta.

Ja sitten se loppumaton muiden tuotteiden lista, johon kuuluu pesuaineita, käsipapereita, siivoustarvikkeita, leivinpaperia, kelmua, leipien kääreitä, serviettejä, kertakäyttöhanskoja ja lukuisia muita tuotteita. Nekin kaikki lisäävät ravintolan menoja. Unohtamatta myöskään 14 % arvonlisäveroa, jonka me kaikki maksamme valtiolle ravintolassa syömisen ilosta.

Toivottavasti tämä lyhyt selitys auttoi sinuakin ymmärtämään hieman paremmin sitä, mistä ruokalautasen hinta muodostuu. Ravintolassa syöminen on toisille arkipäivää ja toisille enemmänkin harvinainen luksus, jolla hemmotellaan itseämme. Voimme kuitenkin olla varmoja siitä, että hinnalle on olemassa täysin järkevä selitys ja kyse ei ole siitä, että ravintola yrittäisi ylihinnoitella annoksiaan.