MICHELIN -opas Pohjoismaat

MICHELIN -opas Pohjoismaat

Maailman arvostetuimman ravintolaoppaan, Guide Michelin eli Michelin oppaan, Pohjoismainen versio vuodelle 2019 julkistettiin helmikuun 18. päivänä Tanskassa. Michelin antoi tähtiään kokonaiselle 64 ravintolalle Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa.

Michelin tähdet, joita ravintolat ympäri maailmaa tavoittelevat, voivat muuttaa ravintolan kohtalon täysin. Alkujaan Michelin-opas, joka julkaistiin ensimmäisen kerran Ranskassa vuonna 1900, oli ilmaiskirjanen, joka jaettiin jokaiselle auton ostajalle. Tuohon aikaan Ranskassa oli vain 3,000 autoa, joista valtaosa oli Pariisissa. Veljekset Michelin olivat perustaneet rengasfirmansa, ja halusivat kannustaa autoilijoita ajelemaan enemmän, jolloin he tarvitsisivat uusia renkaita useammin. He myös halusivat kannustaa yhä useampia ihmisiä auton hankintaan, myydäkseen enemmän renkaita. Niinpä he päättivät julkaista kirjasen, jossa neuvottiin kuinka puhjennut rengas vaihdettiin, missä auton saattoi tankata, sekä missä oli mukavia ruokapaikkoja ja yöpymispaikkoja nälkäisille ja väsyneille autoilijoille. Tähtiluokitus aloitettiin 1930. Yksi tähti tarkoittaa, että ravintolaan kannattaa pysähtyä, kaksi, että ravintolaan kannattaa poiketa vaikkei se olisi ihan matkan varrellakaan, ja kolme, että ravintola on jo itsessään matkan arvoinen. Jos joku mainitsee ravintolalla olevan vaikkapa kolme tähteä, on sanomattakin selvää että silloin viitataan nimenomaan Michelin –tähtiin. Yli sata vuotta ensipainoksensa jälkeen, Michelin -opasta julkaistaan ympäri maailmaa, ja sen arvokkaat tähdet ovat hyvän ruoan ystävälle tae erinomaisista ruokailukokemuksista. Michelin julkaisee omaa opasta nyt siis myös Pohjoismaissa, ja tänä vuonna yleisen erikoismaininnan saivat pohjoismaisten ravintoloiden esimerkillisyys ruokajätteen vähentämisessä, pyrkimys lähiruoan ja paikallisesti tuotettujen ruoka-aineiden käyttöön, kuin myös kasvispohjaisen ruoan lisääminen. Michelin –opas ei arvostele ainoastaan huippuravintoloita tähdin, vaan antaa suopeita mainintoja myös muille heidän mielestaän maininnan arvoisille ravintoloille, joissa hinta ja laatu kohtaavat, ja joissa saa hyvää ruokaa. Lisäksi rengasmatkalaisen paras kumppani, Michelin, luokittelee myös hotelleja. Michelin-oppaiden kriitikot, joiden työnkuvaa moni pitää mahdollisesti parhaana koko maailmassa, ovat hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisia, joilla on vuosien rautainen kokemus alalta. Tämän lisäksi he käyvät läpi kuuden kuukauden koulutuksen, jonka jälkeen he tekevät arvosteluja yhdessä kokeneen ravintolakriitikon kanssa varmistaakseen arvostelujen yhteneväisyyden, ennen kuin heidät päästetaän arvostelemaan ravintoloita yksin. He käyvät ravintoloissa anonyymisti ja maksavat aina ateriansa, jotta ravintolan henkilökunta ei tiedä keitä he ovat, ja he saavat saman kohtelun kuin muutkin ravintolan asiakkaat.

Pohjoismaiden parhaat

Suomalainen ravintola sai ensimmäisen kerran Michelin tähden vuonna 1987. Vuonna 2019 yhden Michelin tähden ravintoloita Suomessa on kuusi, ja ne kaikki sijaitsevat Helsingissä. Uusin tulokas on Ravintola Palace, joka sai tänä vuonna yhden tähden. Palace oli sattumoisin myös se 1987 Suomen ensimmäisen tähden saanut ravintola, mutta tällä kertaa 35-vuotiaan Eero Vottosen johdolla.

Ruotsissa Michelin tähtiä on jaettu jopa 21 ravintolalle, joista viidellä on kaksi tähteä ja yksi, tukholmalainen ravintola Frantzén, on yltänyt peräti kolmen tähden huippuluokitukseen. Tanskassa on 28 Michelin tähdin koristettua ravintolaa, joista viisi on päässyt kahden tähden luokitukseen, mutta vain yksi, Köpenhaminan Geranium –ravintola on saanut täydet kolme tähteä. Norjassa kahdeksasta Michelin tähden ravintolasta yksi, oslolainen Maaemo, voi ylpeillä kolmella tähdellään, ja seitsemän muuta paistattelevat yhden tähden valossa.Tanskalainen Geranium ja norjalainen Maaemo, jolla on – kuten nimikin jo paljastaa – suomalais-tanskalainen omistus, olivat Pohjoismaiden ensimmäiset kolmen tähden ravintolat, kun ne saivat tähtensä vuonna 2016. Molemmat edustavat uutta pohjoismaalaista keittiötä, jossa lähialueilla tuotetuilla raaka-aineilla on korostettu merkitys. Lisäksi ruokailu on seremoniallinen kokemus, jossa kymmenistä ruokalajeista ja pienistä makupaloista koostuu koko illan mittainen makumatka, kaikkia aisteja hivelevä kerran elämässä –tyyppinen kokemus, jollaista hyvän ruoan ystävät ja gastroturistit ympäri maailmaa osaavat arvostaa. Geraniumin ja Maaemon seuraan on sittemmin liittynyt vuonna 2018 kolmannen tähtensä saanut Tukholman Frantzén.