Markkinoiden uutuustuotteet tähtäävät jauhelihan korvaajiksi

Markkinoiden uutuustuotteet tähtäävät jauhelihan korvaajiksi

Uusia lihankorvikkeita on vyörynyt kauppoihin tänä vuonna ja nyt ne ovat kaikkien saatavilla, mikäli haluat kokeilla ruokavalion laajentamista. Eniten huomiota ovat herättäneet jo trendiksi noussut nyhtökaura, jauhelihan korvikkeena toimiva Härkis ja maitovalmiste Mifu.

Nyhtökaura on ollut vuoden hittituote ja jatkuvasti loppu kaupoista. Tämä ei ole suinkaan vähentänyt kuluttajien kiinnostusta tuotteeseen. Nyhtökaurasta on jo vuodessa kehittynyt trendi ja tuotetta ovat kehuneet niin ravintoloitsijat kuin kuntoilijatkin. Tuote on jatkuvasti loppu kaupoista ja maistiaiset viedään käsistä. Huhut kiertävät kun joku huomaa tuotetta kaupassa ja pian sana leviää sosiaalisen median välityksellä ihmisten rynnätessä hakemaan omansa. Gold & Green Foodsilla on sopimus jo S-Markettien, Keskon ja Stockmannin kanssa. Nyt tuotetta kaupataan Ruotsiin ja neuvottelut ovat käynnissä myös Kiinan suuntaan. Nyhtökauraa on maisteltu myös mm. Flow-festivaalilla ja Turun Ruisrockissa. Nyhtökauran rakennetta kuvaillaan lihaisammaksi kuin muiden lihan korvikkeiden.

Härkäpapuvalmiste Härkis on suunniteltu käteväksi jauhelihan korvikkeeksi. Tuote on kokonaan kasvisproteiinia ja se on valmiiksi kypsytetty. Härkis vaatii siis vain lämmityksen ja se on helppo lisätä kastikkeisiin. Innovaation kehittely kesti kolme vuotta ja siihen osallistuivat sekä elintarvikealan ammattilaiset että kuluttajat. Tuotteen on tuonut markkinoille start up -yritys Verso Food ja sitä on ollut saatavilla kaupoissa syyskuun alusta alkaen. Härkiksen valmistajana toimii eteläpohjalainen Domretor. Verso Foodin toimitusjohtaja Tarja Ollila toteaa, että tuotetta on suunniteltu valmistettavaksi niin suuret määrät, että se ei lopu kaupoista kesken. Verso Food on kehitellyt muitakin härkäpaputuotteita, kuten härkäpapurouheen johon saatiin patentti tänä vuonna. Raaka-aineet tuotteisiin tulevat Jalasjärveltä. Ollila kertoo, että härkäpapuvalmisteesta haluttiin saada ekologinen ja kotimainen vaihtoehto soijalle. Ollila toteaa härkäpavun olevan suomalaisille tuotteena tuntematon, vaikka sen viljelyä on harjoitettu Suomessa jo 1200-luvulta alkaen. Härkäpavussa on 30 prosenttia proteiinia, joka on enemmän kuin naudan jauhelihassa. Lisäksi siinä on runsaasti kuituja ja B-vitamiineja. Ollila uskoo tuotteen kysynnän kasvuun, sillä hänen mukaansa yhä useampi kuluttaja suunnittelee punaisen lihan syönnin vähentämistä.

Valion kehittämä raejuustomainen, paistamiseen sopiva valmiste Mifu on proteiinivalmiste jota voi käyttää lihan korvikkeena. Toisin kuin Härkis ja nyhtökaura, Mifu ei ole kasviperäinen vaan valmistettu maitoproteiinista. Mifu on siis ruokarae, joka sopii paistamiseen, eikä sula haudutettaessa ja sitä voi nauttia myös kylmänä. Mifu on nimenä yhdistelmä sanoista tofu ja milk. Valio aloitti Mifun kehittämisen vuonna 2009 huomatessaan kuluttajien etsivän vaihtoehtoja lihavalmisteille. Tuotteelle saatiin patentti neljä vuotta sitten. Mifua valmistetaan Seinäjoella suomalaisesta maidosta. Johtaja Tuomas Salusjärvi kertoo, että Mifu halutaan tuoda lihan ja kanan rinnalle. Hän huomauttaa, että Valion kasvunäkymät nykyisissä tuoteryhmissä eivät ole erityisen lupaavat. Salusjärvi kertoo, että maidosta voi soijan tavoin erottaa proteiinin ja tehdä siitä erilaisia ruokavalmisteita. Testeissä kuluttajat ovat kuvailleet Mifun rakennetta hieman kumiseksi, mutta makua hyväksi. Mifua on myös kritisoitu siitä, että kyseessä on lähes samankaltainen tuote raejuuston kanssa.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kommentoi uutuusvalmisteita. Hän ei näe Mifussa ja raejuustossa ravitsemuksellisesti suurta eroa, mutta toteaa Mifun sopivan koostumukseltaan paremmin ruoanlaittoon. Laatikainen kehuu Härkiksen ravintosisältöä hyväksi ja toteaa sen sisältävän runsaasti hyvälaatuista rasvaa, sekä runsaasti kuituja. Hän toteaa, että nyt markkinoille lanseeratut tuotteet ovat ensimmäisiä versioita ja niiden makua aletaan seuraavaksi kehittää aiempaa paremmaksi. Laatikainen muistuttaa, että myös lihan korvikkeita prosessoidaan valmistuksen aikana monella tavalla ja suolan määrään kannattaa kiinnittää huomiota.