Maailman kallein kahvi kulkee sivettikissan suoliston läpi

Maailman kallein kahvi kulkee sivettikissan suoliston läpi

Kopi Luwak eli sivettikissakahvi on yksi maailman kalleimmista kahvilajeista, joka on saanut alkunsa Indonesiasta. Nimi tulee kahdesta sanasta, Kopi tarkoittaa kahvia ja Luwak musankia, eläinta joka tuottaa kahvia. Kopi Luwakin historia alkoi jo 1700-luvulla kun Indonesian saaret olivat Hollannin vallan alla ja paikalliset asukkaat työskentelivät siirtomaaisännille keräten kahvipapuja. Työnsä lomassa paikalliset huomasivat, että kahviviljelmien läheisyydessä kuljeskelevat musangit herkuttelivat mangojen ja banaanien lisäksi myös kahvimarjoilla.

Eläimen suolistossa kahvimarjojen massa suli ja jäljelle jäivät sulamattomat kahvipavut, jotka poistuivat ulosteen mukana eläimen elimistöstä. Asiaa tutkittuaan paikalliset huomasivat, että kun nämä pavut puhdistettiin ja pestiin kunnolla, niistä sai valmistettua erinomaista kahvia. Pian kahvista innostuivat myös hollantilaiset uudisasukkaat. Kahvin erikoisuus nosti sen hinnan pilviin jo 1700-luvulla ja nykyään kupillisen hinta alkaa noin 15 eurosta ympäri maailman. Korkea hinta määräytyy kahvin omaperäisyyden lisäksi sen mukaan, että eläimet pystyvät syömään rajoitetun määrän kahvipapuja joten tuotantomäärät ovat pieniä. Hintaan vaikuttaa myös kahvipapujen tyyppi eli se, onko eläin syönyt arabicaa vai robustaa.

Kopi Luwangin raaka-aineena toimivat siis musangin ulosteesta eritellyt kahvipavut. Musanki tunnetaan myös nimellä sivettikissa, vaikka varsinaisesta kissasta ei ole kysymys. Musang on väriltään harmaa ja sen selän päällä kulkee kolme mustaa raitaa. Sen häntä on sen vartaloa pidempi ja tämä saa eläimen muistuttamaan kissaa. Musanki elää puissa ja on aktiivinen yöaikaan. Musanki on herkutteluun taipuvainen eläin ja tämän takia myös sen tuottama kahvi on niin laadukasta ja pehmeää maultaan. Eläimellä on erinomainen hajuaisti ja sille kelpaa syötäväksi ainoastaan kaikista parhaat ja täysin kypsyneet kahvimarjat. Näin hyvin eivät kahvimarjoja pysty tunnistamaan edes kokeneimmat kahviammattilaiset ja poimijat eli sivettikissalle ei ole löydetty korvaajaa. Toinen syy kahvin makuun ja suosioon on se, että kahvipapujen kulkiessa musangin suoliston läpi, ne altistuvat luonnolliselle käymisprosessille ja kahvipapujen parhaat ominaisuudet tehostuvat. Niiden aromi korostuu ja makuun tulee yhdistyy uusia makuja ja tuoksuja.

Tällä hetkellä Kopi Luwakiin käytettävistä pavuista suurin osa kerätään ja käsitellään Indonesian saarilla Javalla, Sumatralla ja Sulawesilla. Jonkin verran kahvia valmistetaan myös Filippiineillä ja Vietnamissa. Kopi Luwak -kahvin tuottaminen ja käsittely ei juuri eroa muiden kahvien valmistusprosesseista. Poimijat keräävät kahvipavut niiden kasvualueilta. Sen jälkeen pavut pestään huolellisesti, kuivataan ja lopulta paahdetaan sopivassa lämpötilassa. Myöhemmin pavut käsitellään normaalisti ja toimitetaan ulkomaisille markkinoille. Suurimmat Kopi Luwakin vientimaat ovat Yhdysvallat ja Japani. Kopi Luwakin maku on täysin uniikki, täyteläinen ja pehmeä. Indonesialainen kahvi on ylipäänsä tunnettu pehmeydestään, mutta Kopi Luwakissa ominaisuus korostuu edelleen, sillä musangin ruoansulatuskanavassa käyminen poistaa pavuista katkeruutta ja tuottaa niille muista pavuista erottuvan maun. Kopi Luwakin koostumus on paksu ja sen aromi on samaan aikaan sekä vahva että virkistävä. Maussa voi erottaa mm. mullan, villin viidakon, pähkinän ja suklaan aromeja. Kahvilla on pitkä ja miellyttävä jälkimaku. Makuun vaikuttaa myös kahvipapujen tyyppi, alkuperä, käsittely ja paahto. Valmistusprosessista tekee entistä kiinnostavamman se, että sivettikissan fyysisen hyvinvoinnin lisäksi kahvin makuun vaikuttaa eläimen psyykkinen tila. Stressaantunut eläin tuottaa kitkerämpää kahvia kuin rauhallisesti luonnollisissa oloissa elävä musanki. Kaakkois-Aasiassa matkustelevat löytävät kahvierikoisuutta melko helposti hinnakkaammista kahviloista ja myös kahvin tuotantoon pääsee tutustumaan ainakin Indonesiassa ja Vietnamissa. Kahvin valmistuksen takia musankeja kasvatetaan entistä enemmän tarhoissa ja tilalla hoidetaan yleensä myös kahvin valmistus. Suomessa kahvia myydään ainakin Turun kauppahallissa.