Japaniin kannattaa matkustaa syömään

Japaniin kannattaa matkustaa syömään

Japanilainen ruoka on tunnettu terveellisyydestään ja suosittua ympäri maailmaa. Parhaiten japanilaisista ruoista tunnetaan varmasti sushi, mutta japanilainen keittiö on todella monipuolinen. Yhteistä kaikelle japanilaiselle ruoalle on tuoreiden raaka-aineiden tärkeys ja ruoan laatua arvostetaan. Japanilaiseen ruokaan kuuluvat sushien lisäksi mm. ramenit, tempura, tofu, tonkatsu, yakitori, sukiyai, shabu-shabu, okonomiyaki ja maukkaan makuinen miso-keitto. Japanissa matkaillessa kannattaakin maistella rohkeasti erilaisia herkkuja. Monet matkustavatkin Japaniin ensisijaisesti ruoan perässä.

Tuoretta sushia saa kaikkialla Japanissa, mutta sitä kaikista tuoreinta ja parasta saa jo keskikokoisella budjetilla Tokiosta, Tsukiji-nimisestä kaupunginosasta. Täällä kaupataan edellisyönä kalastetut kalat huutokaupassa ja kalatorilta löytyvät parhaat herkut. Sushiateriat maksavat Japanissa mitä vain 10-100 euron välillä, mutta maukkaan annoksen tuoretta kalaa löytää melkein mistä tahansa Japanista 10-12 euron hintaan.Takoyaki on mustekalaherkku, jonka on leivottu eräänlaisen taikinan sisään ja myydään mustekalapalleroina. Pallerot kuorrutetaan useimmiten majoneesilla, okonomiyakikastikkeella, ponzulla, auonorilla ja katsuobushilla. Myös takoyakia saa kaikkialta Japanista, mutta kuuluisin takoyakeistaan on Osaka. Okonomiyaki on japanilainen munakas, johon käytetään kananmunan lisäksi yleensä jamssia, kaalia ja dashi-lientä. Munakas kuorrutetaan okonomiyaki-kastikkeella ja munakas sisältää vehnäjauhosta valmistettua taikinaa. Vapaasti käännettynä okonomiyaki nimi tarkoittaa ”mitä haluat kypsennettynä” ja sen ainekset voivat vaihdella todella paljon, sisällä voi olla mm. lihaa, vihanneksia tai juustoa.

Miso-keiton pohja valmistuu dashi-liemestä ja miso-tahnasta ja lisäksi jokainen kokki lisää valitsee haluamiaan ainesosia. Miso-keittojen koostumus vaihtelee siis paikkakunnittain suuresti. Keitto on edullista syötävää ja sitä saa erityisen edullisesti mm. ravintoloista, jotka on varustettu ruoka-automaateilla. Miso-keitossa on vahva merilevän maku. Ramen sanana tarkoittaa nuudelia eli pastaa. Ramen-ruoat sisältävät siis nuudelia ja jotain lisuketta. Yksi yleisin nuudeliruoka on ramen-keitto, jossa on nuudelia ja muut aineosat vaihtelevat. Yleensä keitto sisältää kuitenkin nuudelien lisäksi myös miso-keitosta tuttua dashia, joka muistuttaa maultaan merilevää. Nuudeliruokia tehdään Japanissa ramen- ja udon-nuudeleista. Ramen tarkoittaa ohuempaa nuudelia ja udon paksumpaa. Japanilaisissa ravintoiloissa näkee usein myös tempura-ruokia. Tempura tarkoittaa oikeastaan mitä tahansa friteerattua, joten tarjolla on niin tempura-kasviksia kuin mereneläviäkin. Lisäksi esimerkiksi kanaa voi löytää friteerattuna paikallisista ravintoloista. Ravintolat tarjoavat usein myös ns. mix-plate annoksia, joissa saa samalla lautasella useita eri tempuroita maistettavaksi.  Ainekset kastetaan friteeraustaikinaan ja keitetään seesamiöljyssä. Tempuraa saa ravintoloiden lisäksi Japanissa lähes jokaisesta kaupasta. Yakitori tarkoittaa yleisimmin grillattua kanaa vartaassa. Japanissa yakitori voi kuitenkin tarkoittaa mitä vain vartaassa grillattua ruokaa. Vaikka koostumus vaihtelee paljon, on yakitorin laatu yleensä tasaisen hyvä. Kanan lisäksi vartaista löytyy yleisimmin possua, nautaa, sieniä ja kasviksia.

Ruoka syödään Japanissa yleensä puikoilla. Riisi ja keitto syödään siten, että kulho nostetaan vasempaan käteen ja syömäpuikkoja käytetään oikealla kädellä. Riisiastiaa ei sovi nostaa huulille, mutta keiton, nuudelikeiton tai ochazuken voi juoda kupista reunalta hörppien. Jokaiselle ruokailijalle varataan yleensä oma soija-astia, johon ruokaa voi dipata. Soijaa ei siis pääsääntöisesti kaadeta ruoan päälle pöydässä. Soijakastiketta ei koskaan tule kaataa riisiin tai keittoon. Syömäpuikkoja ei saa asettaa pystyyn riisikulhoon eikä niitä saa käyttää ruokien keihästämiseen. Syömäpuikoilla ei myöskään saa osoittaa astioita tai napata ruokaa toisen ruokailijan puikoista. Riisiä pidetään Japanissa jumalten lahjana ja tämän takia sen katsotaan symboloivan runsautta, rikkautta ja hyvinvointia. Hyviin tapoihin kuuluu syödä riisikulho tyhjäksi viimeistä jyvää myöten. Yleisesti ottaen ravintoloissa kuuluu maistaa kaikkea eikä erikoistoiveisiin tai pyyntöihin vaihtaa jokin ainesosa ruoka-annoksessa suhtauduta kovin myötämielisesti.