Jamie Oliverilla on kauha monessa sopassa

Jamie Oliverilla on kauha monessa sopassa

Brittiläinen kokki Jamie Oliver tunnetaan ruokaohjelmistaan, keittokirjoistaan ja lukuisista YouTube-kanavistaan. Lisäksi huippukokilla on useita menestyviä ravintoloita Britanniassa, Australiassa, Kanadassa, Venäjällä, Turkissa ja Singaporessa. Oliverin persoona vaikuttaa ainakin TV:n kautta miellyttävältä, rauhalliselta mutta määrätietoiselta. Samaa tarinaa kertoo hänen pitkä avioliittonsa puolisonsa Juliette Nortonin kanssa ja pariskunnan viisi lasta.

Oliverin ura lähti nousukiitoon 17 vuotta sitten, kun BBC lähetti ruokaohjelmaa The Naked Chef, jossa Jamie Oliver kokkasi kotonaan aterioita perheelleen ja ystävilleen työpäivän päätteeksi. Oliver arvosti jo tuolloin raaka-aineiden laatua ja esitteli briteille sellaisia erikoisuuksia kuin prosciutto ja kotona valmistettu tagliatelle-pasta. Hänen vaatimaton persoonansa sai kuitenkin ihmiset tuntemaan, että tässä puhutaan ystävälle. Oliver on myös alusta asti arvostanut resepteissään yksinkertaisuutta. Oliver sanoo ohjelmasta nyt, että tuohon aikaan se oli radikaali formaatit. Hänen mukaansa kukaan ei tehnyt silloin mitään vastaavaa. Hän todella kokkasi kotonaan, pukeutui omiin vaatteisiinsa ja kokkasi oikeille ystävilleen. Sarjan myötä Oliverista tuli yksi ensimmäisistä julkkiskokeista.

Vuonna 2002 Oliver uudisti konseptiaan ja aloitti dokumenttisarja Jamien keittiössä. Ohjelmassa seurattiin hänen taivaltaan uuden ravintolan avaamisessa. Henkilökunta koostui nuorista harjoittelijoista, jotka tulivat vaikeista olosuhteista. Oliver on jälkeenpäin tyytyväinen ajoituksestaan ja siitä, ettei televisiokoneisto päässyt muuttamaan sarjaa alkuperäistä sokerisemmaksi. Harjoittelijat, jotka tulivat Britannian pahamaineisista naapurustoista kiroilivat ja puhuivat suoraan, mutta se kuului sarjan luonteeseen ja on Oliverin mukaan juuri se, mikä teki sarjasta loistavan.

Oliver itse on elänyt idyllisen lapsuuden Essexin maaseudulla ja meni naimisiin lapsuuden ihastuksensa kanssa. Silti, tai ehkä juuri sen takia, hän ottanut asiakseen taistella lasten terveellisemmän ruokailun puolesta. Hän on omistautunut intohimoisesti projektilleen saada kouluikäiset lapset syömään terveellisemmin. Hän tiedottaa sokerin haitallisuudesta, vierailee kouluissa puhumassa ja muokkaamassa tarjottavia annoksia ja vierailee eri medioissa puhumassa aiheesta. Oliverin tv-sarja School Dinners vieraili eri koulujen ruokaloissa, joissa Oliver pyrki kouluttamaan keittäjiä tarjoamaan terveellisempää ruokaa. Hän pyrki kerta toisensa jälkeen todistamaan, että terveellinen ruokailu ei välttämättä kovin paljon suurempaa rahallista panostusta. Tuolloin Oliver kohtasi myös paljon vastustusta sekä opettajilta, vanhan koulukunnan keittäjiltä ja myös joiltain vanhemmilta. Hän sai kuitenkin aikaa todellisen muutoksen kampanjansa avulla.

Nyt Oliverin uusi huolenaihe on sokeri. Hän on kampanjoinut sokeriveron asettamiseksi sokeria sisältäville juomille ja teki dokumentin nimellä Jamie’s Sugar Rush, jossa hän näytti kuinka jo viisivuotiaiden lasten hampaat olivat sokerin mädättämät. Hän sai aloitteensa läpi ja tänä vuonna Britanniassa asetettiin sokerivero koskemaan juomia, jotka sisältävät yli 5 milligrammaa sokeria 100 millilitraa kohden. Oliver juhli voittoaan näyttävästi sosiaalisessa mediassa.

Kokkauksessaan Oliver uskoo edelleen jo kauan sitten hyväksi havaitsemiinsa periaatteisiin. Hän toteaa, että ruokamaailmassa uutuuksista innostutaan helposti, mutta oikeastaan hyvin valmistettu tavallinen ruoka on upeaa. Hän ottaa esimerkiksi ravintola-asiakkaan, joka palaa tilaamaan lempiannoksensa uudelleen ja uudelleen. Hän ei halua silloin, että siinä muutetaan mitään. Välillä Oliver silti intoutuu itsekin kokeilemaan uutta, ainakin urallaan. Seuraavaksi hän aikoo julkaista kasvisruokiin keskittyvän keittokirjan. Monet ihmettelevät miten Oliverin aika riittää kaikkeen, televisio-ohjelmista keittokirjoihin, ravintoloihin, kokkikouluihin ja yhteiskunnallisiin projekteihin. Viisilapsisen perheen isänä hän on mitä ilmeisimmin tottunut tehokkuuteen ja on julkisesti kertonut nukkuvansa vain kuusi tuntia yössä. Valtavan omaisuutensa turvaaman Oliverin ei tarvitse tehdä töitä rahan takia, mutta hänen intohimoinen suhtautumisensa jokaiseen projektiin vakuuttaa siitä, että hän edelleen nauttii siitä mitä tekee ja haluaa todella saada aikaan muutoksen.