Jamie Oliver

Jamie Oliver on 44-vuotias julkkiskokki, joka on tullut tunnetuksi monista erilaisista televisio ohjelmista, jotka ovat pyörineet myös Suomen televisiossa. Hän on syntynyt 27. toukokuuta 1975 Claveringissa, Essexissa. Alkuperältään hän on brittiläinen ja onkin tullut siellä kuuluisaksi julkkiskokiksi omien televisio ohjelmiensa avulla. Kokiksi hän opiskeli Lontoossa Westminster Kingsway collegessa, josta hän valmistui leipuriksi. Tämän jälkeen hän aloitti uran myös normaalina kokkina erilaisissa ravintoloissa. Uransa hän aloitti aluksi leipurina Antonio Carluccionin ravintolassa, jossa hän pääsi samalla tutustumaan italialaiseen keittiöön. Tästä alkoikin Jamien kiinnostus italialaista keittiötä kohtaan, jonka seurauksena yhdeksi hänen pääasialliseksi kokkaustyyliksi tuli italialainen. Tämän seurauksena hän myös perusti lukuisan määrän italialaisia ravintoloita ympäri maailmaa. Hän aloitti polkunsa kuuluisuuteen kuvaamalla erilaisia kokkausohjelmia ja hänestä on noussut yksi maailman tunnetuimmista televisiokokeista maailmalla. Televisiouransa hän aloitti vuonna 1997 kuvaamalla työtään lontoolaisessa River Cafe nimisessä kahvilassa. Myös vuosina 2000 – 2011 hän toimi mainoskasvona Sainsbury’s nimiselle päivittäistavaraketjulle, josta hän saikin vähintään miljoona euroa vuosittaista palkkiota. Hänen perheeseensä kuuluu 5 lasta ja vaimo, Juliette Norton, jonka kanssa Jamie meni naimisiin vuonna 2000. Jamie on myös erikoistunut nimenomaan italialaiseen, orgaaniseen ja brittiläiseen keittiöön.

Jamie Oliverin televisiosarjat ja julkkisura

Niin kuin mainittiin, Jamie Oliverin ura on pääasiassa painottunut julkisuuteen. Hän on tehnyt lukuisan määrän erilaisia televisio-ohjelmia ja tosi-tv sarjoja, joista osa näkyy myös maailmanlaajuisesti. Näillä kaikilla televisiosarjoilla hän onkin saanut suuren kansainvälisen suosion. Televisio-ohjelmien lisäksi Jamie Oliver on kirjoittanut suuren määrän erilaisia kirjoja kuten Jamie Oliverin 5 minuutin ateriat, Alaston kokki sekä lukuisia erilaisia keittokirjoja. Jamien tarkoituksena on innostaa ihmisiä ruoanlaittoon, ilman valmis-aineksia. Hänen sarjansa ja kirjansa perustuvat siihen, että ruoka tehdään alusta loppuun itse, tuoreista raaka-aineista ja ilman eineksiä. Tämä ja moni muukin asia ovat olleet kulmakiviä Jamien menestykselle.

Kuuluisimmat televisio-ohjelmat, jotka ovat pyörineet Suomen televisiossa, ovat varmasti Alaston kokki, Jamien keittiössä, Jamie Italiassa ja Jamien puutarha. Nämä televisiosarjat ovat jääneet mieleemme ja Jamie Oliverin komeat kasvot saavat edelleenkin äitimme hymyilemään ihastuksesta. Näitä televisiosarjoja katsottiin aikanaan yhteisvoimin koko perheen kanssa ja Jamie Oliverin keittokirjasta valittiin yhdessä seuraavan päivän illallinen. Nykypäivänä Jamie on kuitenkin lopettanut toistaiseksi televisiosarjojen tekemisen, jotta hänellä olisi enemmän aikaa ravintoloilleen ja perheelleen.

Jamie Oliverin ravintolat

Jamie Oliver on perustanut suuren määrän erilaisia brittiläisiä ja italialaisia ravintoloita ympäri maailmaa. Ensimmäinen Suomessa sijaitseva Jamie Oliverin nimeä kantava ravintola perustettiin Helsinki-Vantaan lentokentälle muutama vuosi sitten. Briteissä Jamie Oliverilla on suurin määrä nimikkoravintoloita, jotka ovat teemaltaan laidasta laitaan erilaisia. Jamiella on ravintoloita luksustason herkutteluista hampurilaisketjuihin asti. Tämä takaa Jamie Oliverin suosion monissa eri kohderyhmissä, kun jokaiselle ryhmälle löytyy sopiva illallispaikka Jamien nimikkoravintoloista.

Nykypäivänä Jamie Oliverin ravintolat ovat kuitenkin kokeneet todella vaikeita aikoja ja viime vuosina yhä useampi ravintola on joutunut konkurssiuhan alle. Viime vuonna Jamie joutui sulkemaan useamman ravintolan, joka myös aiheutti 600 työntekijän irtisanomisen. Uudet luksusketjut ovat asettaneet suuren kilpailun Jamien keittiöille, jonka takia ravintoloiden on taisteltava entistäkin enemmän pysyäkseen pinnalla. Jamie sijoitti 15 miljoonaa dollaria omaa rahaansa ravintoloihin, yrittäen pelastaa edes osan ravintoloista. Jamielle itselle vaikeudet tulivat yllättäen ja loppujen lopuksi tilanne oli vain se, että rahat loppuivat kesken. Tällä hetkellä 11 ravintolaa on vaarassa joutua konkurssisaneeraukseen briteissä. Jamie on yrittänyt saada näitä kyseisiä ravintoloita kaupaksi välttääkseen konkurssin.