Huippukokki Gordon Ramsaylle ravintolat menevät julkisuuden edelle

Huippukokki Gordon Ramsaylle ravintolat menevät julkisuuden edelle

Brittikokki Gordon Ramsayn kasvot tunnetaan kaikkialla maailmassa. Huippukokki omistaa ravintoloita seitsemässä eri maassa, on julkaissut lukemattomia keittokirjoja ja luotsannut useita erittäin suosittuja kokkaussarjoja kuten Hells Kitchen, Master Chef ja Kurjat Kuppilat. Hänellä tuntuu riittävän energiaa kaikkeen ja julkisuudessa hänet on opittu tuntemaan myös ehdottomuudestaan sekä vahvoista mielipiteistään. Todellisuudessa Ramsayn on kuitenkin kerrottu olevan yllättävän kohtelias sekä erittäin kova tekemään töitä. Ramsay on maailman kolmanneksi rikkain kokki, heti Alan Wongin ja Jamie Oliverin jälkeen. Ramsay kuuluu niiden kolmen britannialaisen kokin joukkoon, jotka ovat onnistuneet säilyttämään ravintolallaan kolmen Michelin-tähden luokituksen. Kyseessä on Ramsayn Lontoon Chelseassa sijaitseva nimikkoravintola, Restaurant Gordon Ramsay, jolla on ollut kyseiset kolme tähteä jo vuodesta 2001. Yhteensä Ramsayn ravintolat ovat saaneet 16 Michelin-tähteä.

Ramsayn kokkiura alkoi hänen ollessaan 19-vuotias. Aiemmin Ramsaylla oli ollut kunnianhimoisia suunnitelmia jalkapallouransa suhteen, mutta kohtalaisesta menestyksestä huolimatta hän kärsi jatkuvasti loukkaantumisista. 19-vuotiaan hän vihdoin päätti, että haluaa tulla tunnetuksi mieluummin kokkina kuin huonopolvisena jalkapalloilijana. Ramsayn ensimmäinen kunnollinen työpaikka oli Lontoossa Albert Roux’n omistamassa ravintolassa ja sieltä hän jatkoi kokiksi Pariisiin Joel Robuchonin ravintolaan. Molemmat kokit oli palkittu Michelin-tähdin. Ramsay oli jo tuolloin päättänyt keskittyä nimenomaan ranskalaiseen keittiöön ja pitäytyikin tässä suunnitelmassa pitkän aikaa. Ramsay työskenteli Pariisissa kolmen vuoden ajan, mutta väsyi keittiöiden hektiseen ilmapiiriin ja stressiin, ja pestautui vuodeksi Bermudalla seilaavan luksusjahdin yksityiskokiksi. Tämän jälkeen Ramsay palasi Lontooseen uusien haasteiden pariin. Hänen ensimmäinen pestinsä varsinaisena pääkokkina oli vuonna 1993 Auberginen ravintolassa, joka sai vuonna 1996 luokituksen kahden Michelin-tähden ravintolana.

Vuonna 1998 Ramsay perusti ensimmäisen oman ravintolansa appiukkonsa ja vanhojen Auberginen kollegoidensa avustuksella. Hänen ravintolaimperiuminsa laajeni pian ympäri Iso-Britanniaa. Ensimmäisen Britannian ulkopuolisen ravintolansa Ramsay perusti Dubaihin. Vuonna 2005 hän avasi ravintolan Tokioon ja New Yorkin vuoro oli seuraavana vuonna. New Yorkissa sijaitseva ravintola oli menestys heti ensimmäisenä vuoteenaan ja se mainittiin arvostetussa Zagat-ravintolaoppaassa voittajauutuutena. Sitten hän on avannut useita ravintoloita myös Yhdysvalloissa sekä itä- että länsirannikolla. Ramsay on palkittu useilla arvostetuilla ravintola-alan palkinnoilla. Vuonna 2006 kuningatar Elisabeth palkitsi hänet ritarin arvonimellä hänen ponnisteluistaan Britannian ravintola-alan hyväksi.

Haastattelussa Ramsay selittää, miksi hänestä saattaa helposti saada television kautta äreän kuvan. Hän toteaa, että vihaisena hän on ainoastaan rehellinen eikä usko muuttuvansa siinä suhteessa koskaan. Hän myöntää tavoittelevansa täydellisyyttä, mutta uskoo jokaisen hyvän kokin vaativan alaisiltaan samaa. Ramsay muistuttaa, että huippuravintolan keittiössä työskennellään erittäin kovan paineen alaisina ja toisinaan paine purkautuu äreytenä. Ravintolan arjessa kokki saattaa helposti joutua työskentelemään paineen alla ilman taukoa neljästä viiteen tuntia. Ramsay muistuttaa, että kokit pyrkivät tarjoamaan täydelle ravintolalle ruokaa, joka täyttää heidän kaikki laatuodotuksensa ja tuolloin pienikin viivästys tai virhe vaikuttaa kaikkien työntekoon. Ramsay tietää, että hänet tunnetaan usein ensimmäiseksi hänen tv-esiintymisistään ja häneltä kysytäänkin jatkuvasti, onko hän ensisijaisesti julkkis vai kokki. Ramsay muistuttaa, että hän on työskennellyt kokkina yli 20 vuotta ja rakentanut ravintolamenestyksensä alusta asti itse ja tv-sarjat ovat vain seuranneet siinä sivussa. Hän kertoo olevansa ylpeä siitä, kuinka hyvin tv-sarjat ovat menestyneet ja kuinka hyvin yleisö on ne ottanut vastaan, mutta toteaa että loppujen lopuksi hänen ravintolansa ja niitä johtavat tiimit menevät aina edelle. Ramsayn tv-sarjoissa on nähty useita hänen ystäviään ravintolamaailmasta ja monien kokkien kanssa hänen yhteistyönsä on jatkunut useita vuosia.