Edullisesti syöminen vaatii mielikuvitusta, mutta antaa paljon

Edullisesti syöminen vaatii mielikuvitusta, mutta antaa paljon

Viime vuosina mediassa on ahkerasti puitu ihmisten ruokabudjetteja ja erilaiset halparuokahaasteet ovat saavuttaneet suuren suosion – ja kohujakin. Haasteita kritisoidaan siitä, että pienellä rahalla eläminen voi olla mielenkiintoinen kokeilu, mutta muuttuessaan todellisuuden pakottamaksi elämäntyyliksi se ei olekaan enää niin jännittävää. Halparuokahaasteiden hyvä puoli on se, että ne saavat ihmiset kokeilemaan uutta ja miettimään kaupassa käyntiään uudella tavalla, säästöt kun ovat usein tervetulleita vaikka ihan sillä 3,50 eurolla päivässä ei tarvitsisikaan pärjätä. Niistä saa siis vinkkejä ihan joka talouteen.

Helsingin Sanomat raportoi syksyllä hyvinvointialan yrittäjien Essi Määtän ja Sari Riton kokeilusta, jossa he elivät kuukauden ajan 3,50 euron päiväbudjetilla. Haaste sai nimen Syyskuun halparuokalaiset ja saavutti Facebookissa suuren suosion. Määttä ja Rito kertovat, että toivoivat alussa edes jonkun lähtevän haasteeseen mukaan. Enimmillään tapahtumaan ilmoitti osallistuvansa 41 000 Facebook-käyttäjää. Määttä ja Rito arvioivat, että haaste onnistui heidän kohdallaan hyvin, mutta myöntävät sen vaatineen suunnitelmallisuutta. Haasteen salliman 3,50 budjetin piti kattaa päivän kaikki ateriat – aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

Pienellä ruokabudjetilla eläminen vaatii mielikuvitusta ja reseptien soveltamista. Tähteistä täytyy keksiä uusia ruokia ja kaikkia reseptin ainesosia ei ole aina saatavilla. Ruokailut täytyy myös suunnitella etukäteen, sillä heräteostoksiin ei ole varaa. Hektisessä arjessa valmiiksi suunnitellut annokset pelastavat paljon. Rito kertoo tekevänsä kerralla koko viikon ruokalistan ja pohtivansa samalla, miten ruokien tähteitä voisi jatkojalostaa. Perunamuusista voi tehdä seuraavana päivänä esim. perunalettuja. Pienellä budjetilla elämisen salaisuus piilee edullisessa perusruoassa ja kausituotteiden suosimisessa. Juureksest ovat edullista ja monipuolista ravintoa, proteiinia saa linsseistä, pavuista ja herneistä. Lihaan verrattuna myös maitoproteiini on hieman edullisempaa. Haasteen aikana Riton ja Määtän talouksissa syntyi näistä aineista mm. erilaisia puuroja, smoothieita, papu-linssimuhennosta, punajuurivohveleita, linssipyöryköitä ja jauhelihakastiketta.

Ruokien jatkojalostus oli haasteen onnistumisen kannalta oleellista. Rito ja Määttä kertovat, että mm. papu-linssimuhennosta käytettiin myöhemmin lämpimiin voileipiin ja linssikastiketta jatkettiin paprikalla ja kesäkurpitsalla. Juuressoseista sai helposti tehtyä rieskaa tai lettuja. Rito vinkkaa, että tähteille löytyy aina käyttöä kun käyttää vähän mielikuvitusta. Hänen vinkkinsä on käyttää viimeiset tähteet uunimunakkaaseen, jonne voi panna kaiken mitä kaapeista löytyy.

Rito ja Määttä kertovat, että halparuokahaaste muutti heidän suhtautumistaan ruokaan ja ymmärrys tiukalla budjetilla eläviä ihmisiä kohtaan kasvoi. Ruoka on tärkeää hyvinvoinnin kannalta ja myös merkittävä osa sosiaalista elämää. Rito kertoo, että haasteen aikana oli pakko kieltäytyä kutsuista kahville tai lounaalle, sillä niihin ei yksinkertaisesti ollut varaa. Haaste sai Riton ja Määtän myös tarkastelemaan aiempaa kriittisemmin omia kulutustottumuksiaan. Määttä kertoo, että ennen haastetta hänellä oli tapana ostaa välipalaksi valmiita smoothieita tai vaikka proteiinipatukoita, mutta nyt hän kantaa mukanaan porkkananpaloja, omenaa, banaania tai keitettyjä kananmunia, jotka tulevat paljon halvemmaksi. Hän muistuttaa, että pienistä puroista kertyy helposti todella iso summa. Hetken mielijohteesta ostettu seitsemän euron lounassalaatti vie jo kahden kokonaisen päivän ruokabudjetin.

Rito ja Määttä kertovat, että Facebook-ryhmän myötä ihmiset innostuivat jakamaan toisilleen lempireseptejään ja vinkkejään edullisempaan ruokailuun. He iloitsevat siitä, että haaste jäi elämään ja ryhmästä voi löytää vertaistukea pienellä budjetilla elämiseen. Rito muistuttaa, että elämästä voi löytyä iloa ja ideoita jaettavaksi asti, vaikka rahaa ei olisikaan. Monet ovat myös ehdottaneet ulkona syömisen tai kahvittelun tilalle yhteistä kokkailuhetkeä, joka onkin mainio tapa viettää iltaa kaverin tai perheen kanssa.